El Negocito  
El Negocito is a meetingplace for Chilenos, Latinos, Belgians and whoever shows up at 'het Zuid' in Ghent and stands for a homely atmosphere, a simple but tasty Chilean cuisine and a lot of live music.
 
 


El Negocito Café/Club

 home 

 drinks 

 food 

 program 

 archive 

 press 

 contact 

 links 


 

De Morgen, 09-12-2010, p.36
Didier Wijnants: Het hoekje van de drummer

'In El Negocito, een warme Chileense bistro in de zoom van de Gentse rosse buurt, krijgt deze week de jonge drummer Lander Gyselinck carte blanche. Nu al een fenomeen, misschien een hele grote in de maak.

Zowat elke avond rond halfelf maken de tafelgasten van El Negocito plaats voor nieuwsgierige muziekliefhebbers. Meestal is dan drummer Giovanni Barcella aan zet, de Italiaanse Gentenaar die met passie de revolte predikt, dwars op de schoongekuiste jazzvormen die de muziekindustrie serveert.

Maar deze week is het hoekje van de drummer voor een andere Gentenaar, de jonge, hongerige Lander Gyselinck. Wie hem al aan het werk zag, kan het bevestigen: Gyselinck is een fenomeen, tegelijk een wild om zich heen slaand dier en een schrander muzikant. Geen wonder dat zijn reputatie razendsnel groeit, want de podia en het publiek zijn tuk op spektakel en ook de kenners komen bij Gyselinck niet bedrogen uit. Intimi vrezen nu al dat hij door die stijgende aandacht wel eens naast zijn schoenen zou kunnen stappen, maar dat hoeft niet. Zijn mentor Kris Defoort bevestigt: "Lander heeft een geweldig oor. Hij pikt nuances op en reageert gevat én subtiel." Aan het programma in El Negocito zie je ook dat Gyselinck de dialoog zoekt. Gisteren speelde hij er bijvoorbeeld met de Amerikaanse saxofonist Ellery Eskelin, altijd een uitdagende sparringpartner.

Intussen timmert ook het platenlabeltje van El Negocito geduldig aan de weg. Na drie echt Gentse releases is er nu een cd van de Italiaanse saxofonist en fluitist Riccardo Luppi, live opgenomen in Milaan. In kleine lettertjes is te lezen: "All music improvised". Dat past dus in de vrijgevochten filosofie van het huis. Maar de muziek swingt stevig, en dat is zeker ook te danken aan vocaliste Lynn Cassiers en de halve Belgen Manolo Cabras (bas) en João Lobo (drums). Zij zijn ook nog te horen op een mooie cd van saxofonist Manuel Hermia. Ook die opname bewijst dat spontane, geïmproviseerde muziek weer in de lift zit. Al zal de grote muziekindustrie er wel nooit oren naar hebben.'

* Lander Gyselinck, nog tot zaterdag in El Negocito, Brabantdam 21 in Gent
* Riccardo Luppi's Mure Mure, Live in Milano (el Negocito Records)
* Hermia-Cabras-Lobo, Long Tales and Short Stories (Igloo)

© De Persgroep Publishing

-------------------------------------------------------

 El Negocito X-tra

 Telex 

 MN Catering 

 MN Distributions 

 MN Recordings 

 el NEGOCITO Records 

 Q'Onda? vzw 

 Jazz Sur l'herbe 

 redlightBlue 
Brabantdam 121
9000 Gent
info@mi-negocio.net

 

 

El Negocito is ELKE DAG open vanaf 18uur / El Negocito es CADA DIA abierto desde las 18